Social Icons

Pages

10 Haziran 2013 Pazartesi

Bahcesaray İlçe Tanıtımı 4


SAİNT GEORGES (POUTHKOUVANK) MANASTIR KİLİSESİ
Bu manastır Ağirof Dağı nın güney yamacında, Ağzı gedik geçidi ucunda bulunmaktadır. Yaklaşık 2400 m yüksekliğinde sel ve çığ felaketlerine karşı yapılmış bir tabya üzerinde kurulmuştur. Van'dan Müküs'e ulaşan tek yol buradan geçtiğinden Hristiyan-Müslüman pek çok ziyaretçisi bulunan manastır "Pouthkouvank" adıyla meşhur olmuştur. Ayrıca Serivank (Dağ Manastırı) "Saint Geroges" ve "Horoz Manastırı" şeklinde de adlandırılmaktadır. Ostanikian'a göre Arzdrunien Krallığı dönemde kurulmuştur.

 (Uluçam 1998:129)
Yapı British Museum'da bulunan 1317 tarihli bir el yazmasına göre XIV yüzyılda Vastpurakan Krallığı nın önemli birn kültür merkezidir. Burada oluyan ekol XIV yüzyılın sonunad kadar etkinliğin sürdürmüştür. XV yüzyılda okul kapanmış, fakat manastır faaliyetine devam etmiştir. Jamatun kısmı 1601'de yapılmış veya restore edilmiştir. 1839 tarihli bir yazmada, manastırın tüm elemanlarıyla faal olduğu yazılıysa da XX yüzyıl başlarında terk edilmiş ve harap olmuştur. Manastır kilise jamatun ve III.Khatchatour'a ait küçük bir şapelden ibarettir.(Uluçam 1998:129-130)

ANDZGHONTS MANASTIR KİLİSESİ
Yöre halkının "Meryem Kilisesi" veya Dıra Ancuğus adıyla andığı manastır kilisesi Bahçesarayın güneydoğusunda, Müküs çayının 75 m. Yukarısında bir tepe üzerinde bulunmaktadır. Yapılış tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Thierry, Lalayanı kaynak göstererek kilisenin 1676 'da Ter Hounannes zamanında bir hayırsever tarafından restore edildiğini belirtmektedir. XII.XIV yüzyıllarında kaldığı kabul edilenmanastır, 1805 yılında yanmış ve terk edilmiştir. (Uluçam 1998:132)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız