Social Icons

Pages

30 Haziran 2013 Pazar

Edremit İlçe Tanıtımı 13

EDREMİT'TE YETİŞTİRİLEN MEYVALAR
EDREMİT MEYVELERİ
Edremit, bölgenin (Doğu Anadolu'nun doğusu) sçeşitli meyve veren, vermeyen ağaçları ile bilinen çağlar öncesi bir değerdir. Evliya Çelebi'nin ifadelerinde övgü ile yerini bulan meyveciliği aynen devam etmektedir. Turunçgiller, kivi, incir ve muz hariç her türlü meyve yetiştirilmektedir. Mevcut meyvelerin yeni türleriyle.
Elma Türleri
1. Aslık elma (yazlıktır, ak ve kırmızı diye iki çeşidi mevcut. Kırmızılık merkezindeki çekirdeğe kadar nüfuz eder. İnce kabuklu çok tatlıdır.)
2. Badik elma. 3.Mehrani elma
4. Pamuk elma
5. Kırmızı elma erken yetişir çok lezzetlidir.
6. Musa turşu
7. Turş (ekşi) elma
8. Çadır elma
9. Balalı elma (elmanın bitişiğinde ikinci elma türer.)
10. Hasan elması
11. Bek elması (çok iri nefis kokulu ve kırmızıdır.)

ArmutTürleri
1. Paşik (paşa armudu)
2. Melleçi
3. Mellaki
4. Gök armut
5. Dığdığı
6. Yaz armudu


1. Kayısı (çevrede erik diye tabir edilir.)
2. Erik (alca diye tabir edilir)
3. Kara erik (alo diye tabir edilir)
4. Kiraz
5. Vişne
6. Karadut (mor dut)
7. Beyaz dut
8. Ayva
9. İğde
10. Ceviz
11. Fındık
12. Üzüm (asma)
13. Karpuz
14. Kavun
ORMAN

Ne yazık ki geçmişte (150-200 yıl önce) ilçenin uzak-yakın tepeleri bodur, meşe, halk dilinde tabir edilen yevmişan (yemişi :meyvesi olan ağaç) kuşburnu gibi ağaçların olduğu söylenir. Bunlardan kuşburnu, yevmişan çok seyrek olsa da adı geçen tepelerde görülmektedir. 1914'ten sonra Ermeni yangınları ile yok olmuştur. Daha sonrası da koruma altına alınamadığı için tepeler çıplak kalmıştır. 1990 yılından sonra orman ağacı çalışmaları yapıldıysa da (yüksek ihtisas hastanesinin güneyinde) korunamadığından sadece birkaç kavak ağacı kalmıştır.
EDREMİT İLÇE SANAYİ
SANAYİ VE TİCARET
Sanayi bakımından Van ve ilçeleri istenilen düzeyde gelişmemiştir.
Edremit ilçesinde sanayi kuruluşlar şunlardır:
1. Van Çimento Fabrikası
2. Van-Et
3. Elbirlikler Un Fabrikası
4. Kesme Şeker Fabrikası
5. Hacı Kırım Sabun Fabrikası
6. Çivi-Teneke Fabrikası (çalışmamaktadır).
7. Mozaik değirmeni
İlçede bulunan sanayi kuruluşları şunlardır:
1. Van Çimento fabrikası (Aynı adla özelleşti. 1997 yılında adı. Satın alan şahıslar tarafından Yüksekova Çimento Fabrikası olarak değiştirildi.)
VAN-ET (Gevaş-Gürpınar Karayolu Üzeri/Van)
Entegre Et Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Et sektörünün gururu VAN-ET.
Et ve et ürünleri üretiminde ülkemizin saygın kuruluşlarından biridir. Vanlı girişimcilerin, Van Özel İdaresi ve yatırımcı bankaların ortaklığı ile kurulmuştur.
Temeli 1989 yılında atılmış, 1995 yılı başından itibaren de seri üretimlere geçilmiştir. AT ve ABD Tarım Bakanlığı (USDA) normlarında üretim yapmakta, İslami usûllere göre kesimler yapılmaktadır. Doğal şartlarda beslenen hayvanlardan, kesim yapılmakta ülkemiz insanına hizmet vermekte, hijyen kuralları tam uygulanmakta, insan sağlığına verilen önemi kanıtlamaktadır. Van-Et Avrupa'ya et ve et ürünleri ihraç edebilecek çok az sayıdaki tesis arasına girmiştir. Besicilikten-şarküteri ürünleri tüketim yerlerine ulaşılmasına girmiştir. Uzman hekimler, gıda mühendisleri kontrolünde üretim yapmaktadır. Üretimin her türlü kontrolü modern laboratuarlarda yapılmaktadır. Hayvanın etin dışındaki artıklarından sağlanan "rendering" ürünlerde değerlendirilmektedir. Kırlı sular (atık sular) arıtılmakta çevreye zarar vermesi önlenmektedir. Böylece VAN-ET bir çevre dostudur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız